Experience Exchange Sever

January 22, 2010

POP3/IMAP4 service wont start after E2k7 SP1 Update

Filed under: Exchange 2007, Pop/Imap — vijayarelangovan @ 9:37 pm

Issue:

Microsoft Exchange IMAP4/POP3 service does not start after installation/attempt install of SP1 Exchange server 2007, Additionally the following events are logged in the Application Log:

Event ID: 1000
Source : NET Runtime 2.0 Error Reporting
Type: Error
Description
Faulting application microsoft.exchange.imap4service.exe, version 8.1.278.2, stamp
481f7fea, faulting module kernel32.dll, version 5.2.3790.4062, stamp 462643a7,debug
0, fault address 0x000000000000dd10.

Event ID: 7009
Event Source: Service Control Manager
Event Type: Error
Description:
Timeout (30000 milliseconds) waiting for the Microsoft Exchange POP3 service to connect.

Cause:

The following dll files could be corrupted as a result of unsuccessful install of SP1

Microsoft.Exchange.imap4.exe.config
Microsoft.Exchange.imap4service.exe.config
Microsoft.Exchange.imap4.exe.config.bak
Microsoft.Exchange.imap4service.exe.config.bak
Microsoft.Exchange.Pop3.exe.config
Microsoft.Exchange.Pop3service.exe.config.
Microsoft.Exchange.Pop3.exe.config.bak
Microsoft.Exchange.Pop3service.exe.config.bak

Resolution:

From a different (working) E2K7 SP1 environment, we could copy the above-mentioned files from the
C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\ClientAccess\PopImap
(this is the default location, it could also be in a different location if customer has customized it)

Restart Microsoft Exchange Transport
Attempt to start POP3 and IMAP4, if the issue persists, reapply SP1 for exchange server 2007

Create a free website or blog at WordPress.com.